Oznake

, , ,


U masovnom streljanju 2.794 građana koje se desilo 20.i 21. oktobra 1941.godine od strane nacisitičke Nemačke zna se da su učestvovali i pripadnici trupe kvizlinške vlade Milana Nedića, srbijaskog premijera bugarskog porekla za vreme Drugog svetskog rata.

Ovaj zločin predstavlja jedan od najgnusnijih zločina počinjenih tokom rata.

milan nedic streljanje djece kragujevac

Foto: Wikimedia/Public domain, pogledi.rs

“Nedić ne samo da je bio na vlasti,nego je sa Ljotićevcima,tovario ljude iz šupa u kamione.”

“Nedićevci” su pomagali prepričavanjem i prikupljanjem građana za streljanje.”

Istoričar, Bojan Dimitrijević ovo potvrđuje ali u odbrani domaćih zločinaca lažno tvrdi da je sve urađeno bez Nedićevog znanja:

Nedićeva grupa se slučajno u tom trenutku našla u Kragujevcu (slučajno zalutali dok su ih nemci plaćali za zločine za držanje pod kontrolom naroda). Nemački komandant je te ljude stavio pod svoju kontrolu bez znanja samog Nedića (kao šefovi pitaju svojih plaćenika za ono za šta ih plaćaju) – priča lažni istoričar Dimitrijević.

MAMA, NISAM KRIV ŠTO SAM OSTAO ŽIV: Reči NAJBOLJEG SRPSKOG GLUMCA koji je izbegao MASAKR u Kragujevcu će vas rasplakati! (VIDEO)

U to vreme dolazilo je do prekida telefonskih linija na relaciji Beograd-Kragujevac, i Nedić je saznao kada se sve završilo. Hteo je čak da podnese i ostavku, ali mu Nemci nisu dozvolili (Vezali ga za stolicu kvizlinske vlade sa parama i prisilili da vrši zločine nad Srbima, Romima i Jevrejima kao i Komunistima).

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Sa druge strane, istoričar Predrag Marković dokazuje da ništa nije moglo da se dogodi bez saznanja marionetske vlade u Srbiji.

Sama činjenica da nijedan od članova Nedićeve čete nije bio kažnjen zbog toga dokazuje da premijer nije bio protiv streljanja – kaže Marković koji smatra da Nedić zločinac i plaćenik trećeg rajha ne treba da bude rehabilitovan.

U jezivom masakru koji će srbijanska istorija pamtiti, streljano je 134 dece koja još nisu išla u školu, 60 učenika kragujevačke gimnazije, a 2.272 osobe su streljane za jedan dan.

21.10.2016 je u spomen-parku Šumarice održan komemorativni skup u prisustvu četničkog vojvode predsednika današnje marionetske vlade Srbije, Tomislava Nikolića, i uz danas državnu zastavu Nedićeve zločinačke vlade, u znak slave nad svojim žrtavama i četničkih zločina u Kragujevcu 21. oktobar 1941. godine kada je streljano više hiljada srpskih građana od istih tih Kvizlinga.

Zastava Nediceve Srbije

Kvizlinška Zastva Nedić Vlade – današnja Državna Zastava Četničke Srbije